Hoe onderhoud je een opgezet dier?

Je hebt een taxidermie stuk in huis, maar hoe onderhoud je dit het beste?

In deze blog geef ik je van alle trucjes mee!


Heb je een antiek stuk? Kijk dan eerst even naar ons vorige blog -> Wij houden van antieke taxidermie!


Een opgezet dier onder een stolp of in vitrine kast heeft minder onderhoud nodig dan een vrij staand stuk.

Maar behalve de frequentie blijft alles hetzelfde.

 

Onderhoud:

  • Het beste kan je maandelijks het stof van je opgezet dier even wegblazen met een haardroger op koude stand. Doe dit voor je je huis gaat kuisen! :-) Dit voorkomt dat jou taxidermie stuk er niet dof gaat uitzien.

  • Jaarlijks kan je best het preparaat 24 uur in een vriezer steken. Ik weet dat dit voor vele onmogelijk is wegens een te kleine vriezer of te groot opgezet dier. Dus geen paniek, een andere oplossing is het preparaat te vernevelen met insectenspray. Doe dit buiten en met de nodige afstand!Hoe een preparaat juist bijhouden

  • Zet jouw dier niet in een vochtige ruimte zoals de badkamer! Dit zou het preparaat ernstig doen beschadigen! De ideale relatieve vochtigheidscondities schommelt tussen 40% en 55%.

  • Zet jouw dier liefst ook niet in volle zon. Niet alleen is dat niet goed voor de structuur van je dier, maar weet ook dat de zon de kleur zal doen afnemen!

  • Let op ongedierte! Zie je onder je opgezet dier een hoopje stof of soort zaagsel? Dit kan een teken zijn van een museumkever of larven van een mot. Of verliest het haren of veren, komt de huid los? Onderzoek het preparaat dan grondig! Zet deze zo snel mogelijk voor 24 uur in een diepvries en spray het nadien in met insectenspay.


Twijfel je over iets, kom dan nooit met je preparaat naar een taxidermist. Contacteer ons eerst of kom langs zonder preparaat naar onze winkel Rarity PoP te Antwerpen met enkele foto's!


Recente blogposts

Alles weergeven