Wij houden van antieke taxidermie!

Heb je thuis en oud taxidermie stuk liggen of net ergens eentje op de markt gekocht?

Via deze blog geef ik jullie alle tips om er weer een prachtstuk van te maken!

Wil je weten hoe dit te onderhouden? Neem een kijkje op onze -> hoe onderhoud je een opgezet dier!


Let wel!

  • Antieke preparaten zijn opgezet met producten die nu worden afgeraden. Dus een antiek stuk in je huis houden is niet schadelijk, maar terwijl je er aan werkt kunnen er wel stoffen vrij komen... Ik raad aan een droge dag uit te kiezen en buiten aan het werk te gaan met handschoenen!

  • Dit zijn middeltjes om wat op te kalefateren. Is jouw stuk van grote waarde en/of ernstig beschadigd zoals bv roet, structurele problemen, enz... Ga dan langs een restaurateur of taxidermist.

Wil je meer weten of een preparaat laten restaureren? Neem dan even contact met ons op of kom even langs onze Rarity PoP winkel te Antwerpen!

antieke taxidermie restaureren
vacht
  • Afstoffen

Blaas met een haardroger even over het opgezet dier, maar op koude stand!


  • Wassen

Nee niet in bad maar met wasbenzine! Je neemt een oude vod en doet er wat wasbenzine op. Wrijf dan met de haren mee over het preparaat. Werk snel want de wasbenzine vervliegt snel. En doe dit buiten! Zelfs in een goed verluchte kamer zou ik het niet aanraden. Borstel ze nadien heel zachtjes af.

Je zal zien dat na deze stap de vacht of veren er veel frisser uitzien!


Erg vuile preparaten of preparaten die erg oud zijn en oude technieken hebben gebruikt om te restaureren kunnen best even naar de taxidermist. De opgezette dieren worden dan gewassen met meer gevorderde technieken.


  • Ogen

De ogen zijn zo belangrijk! Deze dienen te blinken, maar na jaren zijn ze meestal erg dof.

Zijn jouw ogen uit glas? (Wat met antieke stukken vaak het geval is) Dan moet je dit enkel even met een glasreiniger op een doekje proper maken. Zijn je ogen toch van acryl en blijven ze dof na het afwassen? dan is nagellak de oplossing! Je strijkt met het kwastje van je doorzichtige nagellak een dun laagje over de oogbol!

Je kan ook modg podg gebruiken.


  • Horens

De horens kan je ook met een doek even schoonwrijven en dan voeden met bijenwas.


  • Snavels en neuzen

Snavels en neuzen zijn vaak bijgekleurd dus gebruik een droge doek om af te stoffen. Is daar de kleur er reeds wat af, dan kan dit opnieuw geairbrusht worden. Dus, behalve als je hier al ervaring in hebt, kan je dit best laten doen door een kenner.


  • Vogelpoten

Ook vogelpoten zijn vaak achteraf bijgekleurd, dus afwassen met een natte doek is afgeraden behalve wanneer dit niet mooi is aangebracht. Maak ze dus proper met een droge doek of haal de kleur er af met natte doek en verf ze opnieuw met een airbrush.


  • Kale plekken

Heb je kale plekken op je taxidermie stuk? Dan laat je dat het beste zo of laat je dit doen door een expert. Gaat het over een heel klein oppervlak kan je het volgende proberen.

Kijk dan achteraan of onderaan het preparaat, daar zitten vaak wat langere stukjes vacht of vacht dat tegen de muur zit en dus toch niet te zien is. Knip dit met een heel fijn schaartje af en steek ze op de kale plek met een pincet haartje voor haartje met wimperlijm. Maar ik herhaal, deze techniek is enkel doenbaar voor erg kleine kale plekjes!


  • By By Bugs

Op het einde spray je best even insectenspray op je preparaat. Dit buiten en op een afstand vernevelen.Kijk zeker nog op mijn volgende blog waar ik uitleg geef over hoe je het beste je opgezet dier blijft onderhouden en waar je moet op letten bij het houden van een taxidermie stuk!